A bejegyzések listája

2010. július 23., péntek

Fertődön az "Újrakoronázott reményhez" című szabadkőműves páholyról készült festmény

Az Esterházy „Fényes" Miklós és tündérvilága címmel futó időszaki kiállításon Fertődön, az Esterházy-kastélyban látható a világ egyik legismertebb szabadkőműves tárgyú festménye, amelyen Mozart mellett több korabeli magyar szabadkőműves is szerepel, pl. Esterházy Miklós herceg is.

Az ausztriai Rosenau szabadkőműves múzeumból kölcsönzött (de a Wien Museum tulajdonában levő), Ignaz Unterbergernek tulajdonított kép idén szeptemberig látható a „Fényes"-ként emlegetett hercegnek és hosszú ideig nála szolgáló udvari muzsikusának és szabadkőműves társának, Haydn-nak szentelt kiállításon.

Bár a kiállítás pont egy éve nyílt meg, én csak most szereztem róla tudomást a Revizor kritikai portál cikkéből:

"... a tárlat koncepciójának megalkotója, Varga Kálmán. A szövegeket és a kísérőfüzetet is ő jegyezte. Ez utóbbi lektorálására kevés idő juthatott, hiszen ellentmondásoktól sem mentes. (Egyszer például biztos a szerző a főhős szabadkőműves voltában, másszor meg azt állítja, valószínűleg az volt; egyébként a Haydn viselt dolgai után nyomozó H. C. Robbins Landon már közzétette a herceg és egy bizonyos Mozart tagságával is büszkélkedő páholy teljes névsorát.) A kísérőszövegek nem túl informatívak, ám ez némileg indokolt, hiszen a kastély jobb szárnyában, közvetlenül a főlépcső oldalában, a Zeneteremből nyíló kiállítás csak vezetéssel látogatható.

Az Újjászületett Remény Páholy munkáját ábrázoló festmény, amely a rosenaui szabadkőműves múzeumból került át ide, a harmadik, immár közvetlenül a hercegnek szentelt teremben látható."


Míg a beszámolót jegyző Kolozsi László a kísérőfüzetet kritizálja, én kénytelen vagyok azt megjegyezni, a vonatkozó páholy nevét (Zur gekrönten Hoffnung vagy Zur Neugekrönten Hoffnung) magyarul szokásosabb "Újrakoronázott reményhez"-nek fordítani.

Ahogy ezt a képről még megemlékező cikkek teszik:

"Természetesen "Fényes" Miklósra is hatott a felvilágosodás, tagja volt például a bécsi "Újrakoronázott reményhez" című szabadkőműves páholynak, amelybe Mozart is tartozott: a kiállítás egy képén együtt láthatók a páholyban."



"Köztük az első, Esterházy Miklós, aki sorsdöntő csatákban jeleskedett a királynőért. Aki magával egyenrangúnak tekintette királyi vendégeit. Aki Mozarttal együtt a bécsi Újjákoronázott Remény nevű szabadkőműves páholy tagjaként a világ jobbításán töprengett."



http://austria-lexikon.at/attach/AEIOU/Freimaurerei/Freimaurerei1.jpg

A kép elemzésével sokan foglalkoztak, az az elfogadott vélemény, hogy a jobb oldali fal előtti sorban ülők közül a kép szélen látható Mozart, mellette Schikaneder, a bal oldali sorban pedig előlről az ötödik Giesecke. (Schikaneder és Giesecke voltak Mozart alkotótársai a Varázsfuvola szövegkönyvének kidolgozásával.) Esterházy Miklós herceg a kép közepén, a páholy két oszlopa között látható, ő a ceremónia vezető főmester.

Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2009/05/esterhazy-fenyes-miklos-es-tundervilaga.html

Kapcsolódó kritika: http://www.revizoronline.com/hu/cikk/1817/esterhazy-fenyes-miklos-es-tundervilaga-esterhazy-kastelymuzeum-haydn-ev-2009/

Kapcsolódó beszámolók:

http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/tuendervilag/

http://www.nol.hu/lap/kult/20090525-muzeumi_tundejatek

http://hetivalasz.hu/kultura/a-herceg-es-muzsikusa-22891/

A kép leírása és elemzése: http://mozart2051.tripod.com/masonic_level.htm

Nincsenek megjegyzések:

A legolvasottabb bejegyzések

Blogarchívum